Čeprav še nekaj dni nazaj ni bilo nobenega občutka, da smo zakorakali že v zadnji mesec leta, pa so nas prve snežne padavine in malo nižje temperature opozorile, da se nepreklicno približujemo koncu leta in številki 2023. To leto sploh ne vem kdaj je minilo,  saj se mi zdi, da smo pravkar praznovali prihod novega leta s številko 2023, zdaj se pa že poslavlja.  Je pa to primeren čas, da se ozremo nazaj in naredimo analizo opravljenega v tem letu. Kako zgleda kratek pregled dogodivščin in aktivnosti v Kolesarskem klubu Dolenjska Balanca pa v nadaljevanju.

 

Kolesarske in druge klubske aktivnosti potekajo skozi celo leto, aktivnosti je precej in vseh skoraj  devet desetin članov lahko najde zadovoljstvo v bolj ali manj organiziranih aktivnostih. Veliko aktivnosti organiziramo tudi v sodelovanju z drugimi organizacijami, bodisi iz občine ali iz soseščine, pa tudi od drugod. Naša osnovna izhodišča delovanja še vedno temeljijo na naslednjih  področjih:

  • rekreativno in športno udejstvovanje
  • turizem in promocija kolesarstva in okolja
  • dobrodelnost in aktivno delovanje v domačem okolju

 

Standardne vsakoletne večje prireditve in aktivnosti, ki smo jih organizirali tudi letos:

  • Marca, 9. Dobrodelno kolesarjenje in pohod po obronkih občine Mokronog-Trebelno skupaj z Jadralnim klubom Dioniz in Turističnim društvom Mokronog. Letos smo že drugič tudi pekli in tekmovali v peki na žaru – Žariadi, tudi s svojo ekipo. Našteli smo 70 udeležencev. Organizatorji, udeleženci in obiskovalci prireditve smo zbrali 1.258 evrov, ki smo jih v celoti namenili za nakup igral na podružnični šoli na Trebelnem.
  • Aprila, Brankotov memorial (Mokronog-Ljubljana-Orle-Litija- Gabrovka-Sv. Vrh) – 140km, MTB trasa po hribčkih Mirnske doline, udeležilo se ga je 18 članov
  • Maja, 9. Hitrostni kolesarski vzpon na Trebelno za pokal Trebelanček, tekmovalo je 74 kolesarjev. Prireditev je odlično uspela, tako organizacijsko kot tudi tekmovalno, saj smo se kar nekajkrat zvrstili na zmagovalnem odru. Že naslednji dan pa je peterica članov opravila še tradicionalno Kolesarjenje na Vinsko vigred v Metliko in nazaj – 130 km.
  • Junija, 17. Kolesarski maraton po Mirnski dolini, ki se ga je udeležilo 140 udeležencev. Prireditev smo izvedli brez zapletov in na splošno opazno zadovoljstvo vseh udeležencev. Posebna zahvala velja tudi PGD Mokronog za gostoljubje na njihovem prireditvenem prostoru in odlično jedačo.
  • Julija, Jožkotov memorial. Kljub slabemu vremenu se je memoriala udeležilo 18 članov, večina je tudi odpeljala eno od treh kolesarskih tras. Hvala Marjanu za gostoljubje.
  • Septembra, Kolesarjenje v Strunjan – Dejanov kolesarski vikend – 190 km – skupaj 21 članov, od tega jih je deseterica prevozila celotno traso iz Mokronoga v Strunjan. Zahvala Matjažu in Janezu za organizacijo nastanitve in Mateji za pogostitev.
  • Decembra, Štefanov skok – pohod ali kolesarjenje v Nebesa

 

V kar lepem številu  so se naši  člani udeleževali tudi rekreativnih kolesarskih maratonov in prireditev:  Maraton po dolini Krke v Novem mestu, Sevniški maraton, Maraton treh občin Grosuplje, Maratona na Ptuju in Šmarju,  Jernejev maraton v Šentjerneju,  Kolesarski maraton po deželi cvička Krško,  RD Bajkam v Šentrupertu za MTB, Korenčkov maraton v Velikem Gabru. Tradicionalno se odzovemo tudi na povabila sosedov na prireditvah Od Zore do mraka po mejah Sevniške občine, Blagoslov koles na Šmarčni,  12 urno dobrodelno kolesarjenje JBT …

Seveda ne bi bili nobeni kolesarji, če se ne bi udeležili tudi tekmovalnih prireditev. Tako smo tekmovali na  Maratonu Franja ter vzponih na Trebelno, Nebesa,  Kum, Geoss, Lisco, Zasavsko Sveto goro, Javorovico in še kakšen hribček bi se našel.  Da smo lahko tudi tekmovalno uspešni smo potrdili s precejšnim številom  zmagovalnih stopničk na teh prireditvah, mnogimi osebnimi rekordi in celo doseženo normo za udeležbo na svetovnem prvenstvu kolesarjev amaterjev.

Življenje je minljivo in v njem se ne dogajajo samo lepe stvari, gospa Smrt kosi tudi med prijatelji in kolesarji. Potem, ko smo v zadnji četrtini lanskega leta izgubili predsednika kluba, našega Dejana, se je sredi letošnjega leta, nesrečnega trinajstega, v tem primeru avgusta,  od nas in kolesa poslovil naš aktivni član Silvo Kerin, ki se je  Balancarski družini pridružil leta 2017. Po kolesarsko smo se od njega poslovili v petek 18.08.2023 na pokopališču na Raki. Dragi Dejan in Silvo, pogrešali smo vaju.

 

Tudi narava letos do nas Slovencev ni bila ravno prizanesljiva in tako smo pomagali tudi na poplavljenih območjih. V soboto 12.08.2023 se je 11 članov KK Dolenjska Balanca  in Turističnega društva Mokronog odpravilo na pomoč pri delu na poplavljenem območju v Solčavi v Zgornji Savinjski dolini.

 

Pomembna aktivnost vsako leto je občni zbor kluba, ki smo ga letos opravili 11. februarja v prostorih VND Trebelno in izvolili novo vodstvo s predsednikom Mitjo Sluga. Podelili smo priznanja za dolgoletno delo v klubu, letos so jih dobili: Sonja Samide, Sandra Kosirnik Koražija, Marjan Hočevar, Franc Žgajnar in Bojan Sladič, priznanje za prevožene kilometre pa so dobili Mojca Lenarčič, Slavno Bračun, Robert Oštir in Luka Lenarčič.

 

Številno smo se udeležili tudi skupnih priprav v Istri, zimski in jesenski vikend smo preživeli v Poreču in na Istrskih cestah. Skozi celo leto smo tudi pridno polnili Kolesarsko – pohodno knjigo na Trebelnem, sodelovali smo pri organizaciji mednarodne Kolesarske dirke po Sloveniji TOS 2023. Organizirali smo tudi ogled GIRA 2023 in kolesarski vikend v Soški dolini, kjer smo si ogledali odločilno 20. etapo – gorski kronometer na Svete Višarje in spremljali veličastno zmago Primoža Rogliča, ki je s tem osvojil tudi skupno zmago na Giru 2023. Med množico navijačev nas je bilo 10 Balancarjev, ki smo ob opravili tudi  kar zahteven planinski  pohod iz Rablja na Svete Višarje.

 

Seveda ne smemo pozabiti na Mojco in Luko, ki sta tudi v tej sezoni v celoti  odpeljala DOS – Dobrodelno okoli Slovenije, oba sta dobila tudi priznanje za največ prevoženih kilometrov v lanskem letu. Luka je odpeljal tudi tako imenovano Balkansko Diagonalo od Gevgelije do Rateč (7 dni, 7 držav, 1520 km, 15.924 višinskih metrov). Čestitke obema.

 

Zelo dobro so letos potekale tudi Kolesarske nedeljske runde, od aprila do konca meseca novembra se je letos zvrstilo kar 38 »rund«. Za tako lepo izvedbo in koordinacijo aktivnosti gre vsa zahvala Robertu Jerebu, seveda pa gredo vse pohvale tudi vsem udeležencem rund in pa seveda vsakokratnim koordinatorjem za izvedbo kolesarske in plačilo pivske runde.

Do konca leta nas čaka še  Štefanov pohod v Nebesa z družabnim srečanjem in pripravami na novo kolesarsko sezono, že dvaindvajseto  v zgodovini KK Dolenjska Balanca.

Člani in vodstvo kluba se zahvaljujemo vsem, ki so nam kakorkoli pomagali pri realizaciji naših aktivnosti. Vsem  pa želimo veliko uspeha in čim lepših poti v prihajajočem letu 2024.

 

Balancar,  Kolesar Balancar