Kolesarski klub Dolenjska Balanca že tradicionalno,  skupaj  s Turističnim društvom Mokronog, v sklopu prireditev ob prazniku Občine Mokronog – Trebelno organizira Dobrodelno kolesarjenje in pohod po obronkih občine Mokronog-Trebelno, letošnja izvedba je bila  tako že deveta.  Dan po dnevu mučenikov, v soboto enajstega marca,  se nas je zbralo za sedem desetin –  pohodnikov in kolesarjev na cestnem ali MTB kolesu.

Dobrodelnost nas je tudi letos povezala z Jadralnim klubom Dioniz, ki je ta dan organiziral  ŽARIJADO – tekmovanje v peki na žaru. Tako se je pestro dogajanje pričelo že zgodaj dopoldan. V peki na žaru se je pomerilo osem ekip, med njimi so bile seveda tudi ekipe Dolenjske Balance in Dioniza.

Ob zvokih in melodijah ansambla Rimski fantje in nastopu plesne skupine osnovne šole Mokronog se je prireditveni prostor kar lepo napolnil z udeleženci Dobrodelnega kolesarjenja in pohoda, tekmovalci na  Žarijadi  in ostalimi obiskovalci.

Okoli enajste ure je bil marsikdo v dilemi – naj ostane na prireditvenem prostoru ali zamenja omamni vonj pečenega mesa in oglja za kisel  vonj svojega lastnega potu na kolesu ali ob pohodniškem koraku. Zavedajoč se spoznanja, da bomo po vrnitvi s kolesarjenja ali pohoda, nagrajeni ne le z vonjem ampak tudi s konkretnimi umetninami tekmovalcev v peki, smo se vsi z zadovoljstvom  odpravili na predvidene trase in uživanje v gibanju v naravi.

Svojo pripravljenost smo lahko preizkusili na lažji kolesarski poti po dolini v dolžini 10 km, kar konkretna je osnovna kolesarska pot po obronkih občine v dolžini 46 km in skoraj 1.000 m »višincev«. MTB kolesarji so opravili pot bo cestah, kolovozih in brezpotjih dolgo 20 km in okoli 600 m višinske razlike, pohodniki pa so prehodili okoli 10 km po vzpetinah okoli Mokronoga.

Na koncu smo bili nagrajeni z degustacijo in uživanjem v okusih »mesnih umetnin». Lahko smo poskusili tudi zmagovalne žar stvaritve, ki so jih pripravili ekipa Poskusiti ni greh.   Tudi z naše strani iskrene čestitke zmagovalcem Žariade in ostalim prejemnikom priznanj.

Vreme nam je v glavnem kar služilo, le po trebeljanskih planotah je včasih kar pošteno zapihalo in omajalo našo stabilnost na kolesu. Nekaj kapelj dežja proti koncu prireditve pa tudi ni skalilo prijetnega vzdušja in zavedanja, da smo naredili nekaj dobrega zase in za širšo skupnost.

Letos smo sredstva za dober namen zbirali za nakup šolskih  igral na podružnični šoli na Trebelnem. Organizatorji, udeleženci in obiskovalci prireditve smo zbrali  1.258,00 evrov, ki  jih bomo v celoti namenili našim najmlajšim za nakup igral na podružnični šoli na Trebelnem.

 

 

Na koncu še iskrena zahvala vsem  udeležencem  9. Dobrodelnega kolesarjenja in pohoda, ter žarijade  za udeležbo in seveda za vse prispevke. Seveda ga zahvala tudi vsem, ki so pomagali pri organizaciji in podprli izvedbo prireditve:  MIM mesarstvo, Pekarna Mokronog, Okrepčevalnica Trebelanček ,Vinska klet Marinčič in Jadralnemu klubu Dioniz za organizacijo žariade in pogostitev udeležencev dogodka.

 

 

Gregorjevo in  pomlad je tu, izkoristimo jo,

Kolesarček Balanček