Po vročem in deževnem poletju in mnogih naravnih katastrofah smo zakorakali že v zadnjo tretjino leta. To poletje je bilo res čudno, od velike vročine, do veliko dežja, naravnih katastrof, od toče in neurij do poplav, od veselja do žalosti. Odsev takega dogajanja se je odražalo tudi v delovanju  kolesarskega društva Dolenjska Balanca.

 

Konec maja se je 74 udeležencev pognalo v hrib na 9. Hitrostnem vzponu na Trebelno za pokal Trebelanček. Prireditev je odlično uspela, tako organizacijsko kot tudi tekmovalno, saj smo se kar nekajkrat zvrstili na zmagovalnem odru. Že naslednji dan se nas je sedem kolesarjev udeležilo tradicionalne vožnje v Metliko in nazaj na Vinsko vigred 2023.

Organizirali smo tudi ogled GIRA 2023 in kolesarski vikend v Soški dolini. Ogledali smo si odločilno 20. etapo – gorski kronometer na Svete Višarje in spremljali veličastno zmago Primoža Rogljiča, ki je s tem osvojil tudi skupno zmago na Giru 2023. Med množico navijačev nas je bilo 10 Balancarjev, ki smo opravili tudi  kar zahteven planinski  pohod iz Rablja na Svete Višarje.

V juniju se je šest naših članov in podpornikov udeležilo 42. Franje in v glavnem zelo uspešno opravili z Malo Franjo v dolžini 97 km in tam je prvi Balancar dosegel tudi normo za svetovno prvenstvo kolesarjev amaterjev.

Sodelovali smo pri organizaciji mednarodne Kolesarske dirke po Sloveniji TOS 2023.

Lepo število naših članov se je udeležilo Vzpona v Nebesa in doseglo tudi nekaj stopničk za prva tri mesta v posamezni kategoriji.

Uspešno smo izpeljali 17. Kolesarski maraton po Mirnski dolini, ki se ga je  udeležilo 140 udeležencev. Prireditev smo izvedli brez zapletov in na splošno opazno zadovoljstvo vseh udeležencev. Zahvala vsem članom, ki so sodelovali pri organizaciji, ravno tako vsem sponzorjem in ostalim, ki so pomagali pri organizaciji. Posebna zahvala pa velja tudi PGD Mokronog za gostoljubje na njihovem prireditvenem prostoru in odlično jedačo.

Vmes so se člani KK Dolenjska Balanca udeležili tudi maratonov v Novem mestu, Sevnici, Grosuplju, Ptuju, Šmarju, vzponov na Geoss in Kum  ter najbrž še kakšne prireditve.

V soboto 22.07.2023 smo izpeljali Jožkotov memorial. Kljub slabemu vremenu se je memoriala udeležilo 18 članov, večina je tudi odpeljala eno od treh kolesarskih tras. Hvala Marjanu za gostoljubje in vsem, ki so sodelovali pri organizaciji.

 

V življenju pa se ne dogajajo samo lepe stvari, gospa Smrt kosi tudi med prijatelji in kolesarji. Nesrečnega trinajstega, v tem primeru avgusta,  se je od nas in kolesa poslovil naš aktivni član Silvo Kerin, ki se je  Balancarski družini pridružil leta 2017. Po kolesarsko smo se od njega poslovili v petek 18.08.2023 na pokopališču na Raki. Dragi Silvo, pogrešali te bomo. Nikoli več nas ne boš pogledal v vzratnem ogledalu svojega kolesa, redkosti na specialkah. To ogledalo in kolesarska torbica sta bila tvoj zaščitni znak.  Silvo, večna ti slava!

V soboto 12.08.2023 se je 11 članov KK Dolenjska Balanca  in Turističnega društva Mokronog odpravilo na pomoč pri delu na poplavljenem območju v Solčavi v Zgornji Savinjski dolini.

Druga polovica avgusta ponuja kar nekaj velikih kolesarskih prireditev po širši Dolenjski. Tako smo se Balancarji na dan Marijenega vnebovzetja v lepem številu udeležili 17. Jernejevega kolesarskega maratona v   Šentjerneju, naslednjo nedeljo pa 19. Maratona po dolini cvička v Krškem in dobili pokal za najštevilčnejšo ekipo.  Zadnja nedelja v avgustu je rezervirana za Skok na Lisco, gorski vzpon iz Sevnice, letos je bila že 31. izvedba, tudi tu so zmagovalne stopničke gostile Balancarja na tretji stopnički.

Zadnje avgustovske dni sta dva Balancarja s še dvema trpinoma preživela na kolesarski kalvariji imenovani Balkanska Diagonala od Gevgelije do Rateč (7 dni, 7 držav, 1520 km, 15.924 višinskih metrov, neto vožnje na kolesu za skoraj polmesečni fond delovnih ur – 54).

 

 

Kolesarček Balanček je postal zrel in odgovoren dvajsetletnik in  se tako od vas poslavlja.

Uživajte na kolesu in jesenski naravi,

Kolesar Balancar