Pa smo le dočakali dan, ko naš del mirnske doline zavzamejo kolesarji in kolesarke z vse Slovenije! V nedeljo, 23. junija 2024 je Mokronog obsijalo sonce in prostor pred gasilnim domom v Mokronogu je bil pripravljen popolno. Člani KK dolenjske Balance, ob pomoči članov drugih društev (PGD Mokronog, TD Mokronog, DPŽ Tavžentrože…) so postavili velik šotor, točilni pult pod jurčkom, okusne dobrote za prve udeležence in pripravili tople obroke za preko 100 udeležencev 18. kolesarskega maratona po mirnski dolini.

Letošnja trasa je imela zopet 3 proge: veliki, mali in družinski maraton. Preizkusilo jih je 87 kolesarjev in kolesark vseh starosti. Vse tri trase so potekale po dolini reke Mirne in Temenice ter po okoliških
gričih z vmesno okrepčevalno postajo na Mirni. Pred samim štartom sta kolesarje in kolesarke nagovorila in jim zaželela
srečno vožnjo župan občine Mokronog Trebelno Franc Glušič in novi predsednik kluba Vinko Koražija. Maraton smo pričeli s himno v počastitev prihajajočega praznika ob dnevu državnosti.

Ob 10. uri pa je šlo zares. Kolesarji so z maratonom opravili v dobri uri in pol (eni prej, spet drugi malce kasneje) in v cilj so se vrnili vsi zdravi in celi. Za varnost na progi so poskrbeli vozniki v spremljevalnih avtomobilih prodajnega centra Avto Slak Trebnje, na motorjih člani MK Šentjanški Junci, v rešilnem vozilu medicinsko osebje ZD Trebnje, ob poti pa so kolesarje usmerjali tudi redarji KK dolenjske Balance.

Na cilju pa je vseh 87 tekmovalcev pričakal aplavz, medalja, sponzorski bidon, okusni čevapčiči, pražen krompir in pijača ter podelitev praktičnih nagrad za skoraj vsakega udeleženca. S pokali smo nagradili najstarejša in najmlajša udeleženca ter najštevilčnejšo družino in ekipo. S simbolično nagrado smo nagradili tudi najhitrejšega, ki je dosegel najboljši čas na trasi velikega maratona.

Podelitev smo namenili tudi podelitvi zahval med kluboma dolenjska Balanca in Šentjanškimi Junci za dolgoletno sodelovanje. Nismo pozabili omeniti tudi najuspešnejših Balancarjev v tem letu in sicer Klare Turk ter Bruna Gričarja. Nekaj besed pa je vsem udeležencem namenil tudi predstavnik kolesarske zveze Slovenije Milan Knez, ki je pohvalil odlično organizacijo dogodka ter pomen tovrstnih dogodkov, ki potekajo v sklopu akcije Slovenija kolesari.

Ob koncu pa naj se zahvalimo le še vsem sponzorjem in mnogim prostovoljcem, saj resnično prispevajo ogromen delež k obogatitvi celotnega dogodka. 18. kolesarski maraton po mirnski dolini je z besedo povezala Mateja Ćirić Jamnik.